Fašiangové časy...

01.03.2014 10:15

 

Drábsko 20. februára 2014

Fašiangy je obdobie od Troch kráľov až do polnoci pred škaredou - popolcovou stredou. Po nej už nasleduje 40 dňový pôst, ktorý trvá až do Veľkej noci. Na fašiangy prevláda bujará zábava, organizujú sa svadby a zabíjačky, teda dni spojené s nadmerným jedením a pitím.

Tradíciu udržiava aj malá vrchárska obec Drábsko (960 m.n.m). Nachádza sa na juhu okresu Brezno, vo Veporskej časti Slovenského Rudohoria zvanej „Vrchy“, ktorú tvoria spolu tri obce - Drábsko, Sihla a Lom nad Rimavicou.

V sobotu 22. februára 2014 sa naša skupina turistov rozhodla stráviť deň v tomto peknom kúte prírody. Cestou v autobuse sme sa dozvedeli o fašiangovej obecnej zabíjačke. Neodolali sme pokušeniu a operatívne sme si prispôsobili našu turistickú vychádzku. Prišli sme v ten najhodnejší čas. Brav už visel na stojane a mäsiar ho porcoval. Pomocníci okolo mäso spracúvali na zabíjačkové špeciality. Varenie vnútorností - drobkov, praženie masti, robenie klobás... Medzi nimi sa v zelenej veste zvŕtala mladá starostka obce Martina Grgačová Kocová, iniciátorka akcie. Stíhala byť pri všetkom, aj z mlynčeka vychádzajúcu klbásku podržať a upraviť na rovnaký rozmer, či vyprážanú masť pomiešať, alebo niečo na dobrú náladu požartovať.

Na svoje si prišli domáci i my hostia z breznianskych činžákov. Kapustnica, možnosť zakúpiť si tanier zabíjačkových špecialít a zapiť hriatím, či varením vínom. Klobásu, či tlačenku, prerastanú slaninku sme si kúpili aj domov, ako rýdzo slovenský bioprodukt. Veď do turistického ruksaku sa dá popratať veľa. Atmosféru v spoločenskej sále povzbudzovala ľudová hudba s primášom Jožkom Perunským. Medzi nimi bolo akosi viac huslistov. Zistili sme, že to boli príbuzní „vrchára“ Ľubomíra Juhaniaka, domáceho majstra - výrobcu husieľ. Husle aj huslisti ladili aj so spevom publika. Nálada gradovala. Škoda, že sa nám blížila hodina odchodu na autobus.

Text a foto: Milan Kováčik