Netušené zákutia obcí Horehronia III.

30.05.2016 09:23

 

Netušené zákutia obcí Horehronia III.

Súčasťou okresu Brezno, skrytá medzi horami leží obec Drábsko. Má niekoľko miestnych častí pričom zvláštnosťou jednej z nich sú zachované ľudové domy. V lokalite Kysuca nájdete živý skanzen - obnovené dreveničky, vďaka ktorým dnes obec vyzerá ako z rozprávky.

Kysuca bola v 80. rokoch uchránená pred zánikom, ktorý jej hrozil výstavbou priehrady. Neskôr bola zachránená opäť. Jej osobitosť danú práve prírodným prostredím a etnografickým prejavom si všimlo niekoľko nadšencov vidieckeho života. Práve im učarovali zanedbané dreveničky a preto neváhali s ich kúpou a renováciou. Obnovilo sa tak nielen 20 pôvodných domčekov, ale aj ľudová architektúra osady, na ktorú môže byť obec právom hrdá. Navyše, v jednej zo zrekonštruovaných objektov sa pripravuje múzeum, ktoré svojim návštevníkom priblíži dávny život v tejto lokalite. Múzeum ponesie meno Ľubomíra Janoštiaka - jedného z majiteľov obnovených domčekov a zároveň veľkého šíriteľa ich nádhery.

Aj dnes sa do obce radi vracajú jej rodáci, aby sa tu pri rôznych príležitostiach stretli s miestnymi obyvateľmi a chatármi. Obľúbeným sviatkom sú slávnosti sv. Anny, ku cti ktorej tu stojí krásna modrá kaplnka.

V súčasnosti Drábsko disponuje veľkým turistickým potenciálom. Vedie odtiaľto turistický chodník k Dobročskému pralesu, sú tu priaznivé podmienky pre cykloturistiku a pre odvážnych ponúka okolie terén vhodný na bežecké lyžovanie. Kto má rád vidiecky štýl, toho budú určite zaujímať práve obnovené domčeky, sýpky alebo hospodárske budovy. Po prechádzke obcou sa návštevník určite poteší dúšku pramenitej horskej vody na malom námestí.

Foto: obec Drábsko